Nieren verwijderen afvalstoffen uit het bloed


Een van de taken van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Als de nieren niet goed meer werken, hopen afvalstoffen op in het bloed tot giftige hoeveelheden.

Het bloed vervoert van alles door het lichaam. Bijvoorbeeld stoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten werken, zoals zuurstof en glucose. Maar ook afvalstoffen. Een van de taken van de nieren is om die afvalstoffen uit het bloed te filteren. Ze verlaten het lichaam via de urine.

Afvalstoffen zijn bijvoorbeeld (bestanddelen van) medicijnen en eventuele giftige stoffen die u hebt binnengekregen. Bij bepaalde processen in het lichaam ontstaan ook afvalstoffen. Bijvoorbeeld ureum en creatinine (ook wel kreatinine).

Ureum hoopt op bij ernstige nierschade

Ureum is een afvalproduct dat ontstaat in de lever bij de vertering van eiwittenen aminozuren. Deze stoffen zitten vooral in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees.

Als de nieren nauwelijks nog werken, kunnen ze ureum niet uit het bloed halen. Dan raakt het lichaam vergiftigd. Daarom moeten veel mensen met ernstige nierschade een dieet volgen met (onder andere) minder eiwitten.

Creatinine in het bloed stijgt bij nierschade

Creatinine is een afvalstof van de spieren, die voortdurend wordt afgegeven aan het bloed. De nieren filteren een deel ervan uit het bloed. Daardoor is de hoeveelheid creatinine in het bloed van gezonde mensen steeds ongeveer gelijk. De hoeveelheid verschilt wel per persoon, omdat die afhankelijk is van de spiermassa. Zo heeft een mannelijke bodybuilder een hogere creatininewaarde in het bloed dan een tengere vrouw.

Als de nieren niet meer goed werken, lukt het verwijderen van creatinine minder goed. Er komt dan langzaam steeds meer creatinine in het bloed. Daarom vindt bloedonderzoek plaats als de nierfunctie wordt gecontroleerd.

 

Niet te verwarren met creatine

Creatinine is iets anders dan creatine. Creatine komt ook voor in het lichaam. Het is een voedingsstof voor spieren en zenuwen. Creatine wordt gemaakt door de lever en komt voor in voeding, zoals biefstuk.

Zouten en bicarbonaat

In de urine zitten ook andere stoffen dan afvalstoffen. Bijvoorbeeld veel zouten. Vooral natrium en chloride. Maar ook kleine hoeveelheden kalium, calcium en magnesium. Verder komt bicarbonaat in de urine voor.