Nieren zorgen voor de juiste zuurgraad van het bloed


Het lichaam werkt alleen goed bij de juiste zuurgraad van het bloed. De nieren zorgen ervoor dat die zuurgraad goed blijft.

De zuurgraad van het bloed wordt bepaald door zure en basische stoffen. In een gezond lichaam is er een evenwicht tussen die zure en basische stoffen in het bloed.

De zuurgraad wordt gemeten als pH-waarde. De pH-waarde van het bloed moet liggen tussen 7,35 en 7,45. Dan werken de processen in het lichaam het beste.

Nieren passen zuurgraad aan

De zuurgraad van het bloed wordt via verschillende mechanismen geregeld. Onder andere door de nieren. De nieren kunnen zure en basische stoffen uit het bloed halen. Zo kunnen ze de pH aanpassen.

Als het bloed te zuur is (te lage pH-waarde) dan zorgen de nieren ervoor dat u meer zure stoffen uit plast. En ze zorgen dat u minder basische stoffen (zoals bicarbonaat) uit plast. De zuurgraad komt zo weer op de juiste waarde.

Nierschade kan leiden tot zuur bloed

Bij ernstige nierschade lukt het de nieren niet meer om de zuurgraad goed te houden. Het lukt minder goed om zuren uit het bloed te verwijderen. Meestal word het bloed dan te zuur. Dat heet acidose. Als uw bloed te zuur is, krijgt u natriumbicarbonaat voorgeschreven. Deze basische stof bindt dan het teveel aan zuur in het lichaam.