Nieren stimuleren de aanmaak van rode bloedcellen


De nieren zorgen dat het beenmerg rode bloedcellen maakt. Als de nieren niet goed meer werken, kan bloedarmoede ontstaan.

Alle organen en spieren hebben voortdurend zuurstof nodig om te kunnen werken. Dit wordt aangevoerd via het bloed. Rode bloedcellen (rode bloedlichaampjes, erytrocyten) in het bloed vervoeren het zuurstof. Zuurstof bindt daarvoor aan hemoglobine, een stof die in elke rode bloedcel zit. Hemoglobine geeft de rode kleur aan rode bloedcellen. IJzer is onderdeel van hemoglobine.

EPO stimuleert aanmaak rode bloedcellen

Rode bloedcellen leven maar zo’n 120 dagen. Er moeten dus steeds nieuwe worden gemaakt. Dat gebeurt in het beenmerg. En de nieren hebben hier invloed op.

De nieren maken erytropoëtine (EPO). Dit is een hormoon (signaalstof) dat het beenmerg stimuleert om rode bloedcellen te maken. Het beenmerg geeft de rode bloedcellen daarna af aan de bloedbaan.

Bloedarmoede bij nierschade

Als de nieren niet goed meer werken, maken ze ook minder EPO. Bij nierschade kan zo bloedarmoede ontstaan. De belangrijkste klacht bij bloedarmoede is vermoeidheid.